Kalastusinfo
« Takaisin listaukseenHauki
Hauen pohjaväri on vihreä ja sen kyljissä on vaaleanvihreitä tai keltaisia raitoja/pilkkuja, vatsa hauella on vaalea. Väritys sopii hyvin kasvillisuuden joukossa piileskelyyn ja saaliin kyttäämiseen. Hauella on suuri pää ja kita sekä terävät hampaat ja suuret silmät. Sen ruumiinrakenne on solakka ja evät ovat keskittyneet petokaloille tyypillisesti peräpäähän. Tämä mahdollistaa nopeat hyökkäykset saaliin kimppuun. Hauki voi parhaimmillaan kasvaa jopa puolitoistametriseksi ja 35-kiloiseksi, mutta Suomessa hauki harvoin saavuttaa yli 140 cm pituutta ja yli 20 kilon painoa.Levinneisyys
Haukea tavataan Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Suomessa hauki on levinnyt koko maahan. Itämeressä haukea on säännöllisesti alueilla, joiden suolapitoisuus ei ylitä 18 promillea, mutta hauen lisääntyminen onnistuu vain alle 7 promillen suolapitoisessa vedessä. Hauki viihtyy parhaiten 12-15 -asteisessa vedessä.
Ravinto
Hauki on petokala, joka syö ravinnokseen pienempiä kaloja ja toisinaan myös vesilintujen poikasia. Useimmiten saaliiksi joutuu särki, salakka, ahven tai silakka. Yleensä hauki vaanii saalistaan kaislikossa hiljaa paikoillaan, ja sopivan saaliskalan uidessa näkösälle se iskee nopeasti. Hauki on myös kannibalisti ja se saattaa hyökätä jopa itseään isomman saaliin kimppuun.
Pienet hauet tarvitsevat ravintokalaa 5-10 kiloa kasvaakseen itse yhden kilon. Suurilla hauilla tämä suhde kuitenkin muuttuu ollen jopa 30:1 - kasvaakseen kilon se tarvitsee kolmekymmentä kiloa ravintokalaa.
Lisääntyminen
Hauen kutuaika on keväällä. Sisävesien hauet voivat käyttää kutualustanaan nopeasti lämpeneviä tulvaniittyjen vesiä. Poikaset ovat aluksi kiinni vesikasveissa ja siirtyvät sitten hieman syvempiin vesiin. Hauet ovat paikkauskollisia kaloja ja liikkuvat pidempiä matkoja lähinnä vain keväisin kutupaikalle ja muulloin esimerkiksi kalaparven perässä.
Kalastus ja käyttö
Suomessa hauki on suosittu ruokakala, vaikkakin se on joidenkin mielestä hiukan mauton. Monin paikoin haukea ei pidetä ruokakalana lainkaan, mutta mm. Saksassa ja Suomessa sitä syödään yleisesti ja Ranskalainen keittiö arvostaa haukea suuresti ruokakalana, siksi hauki on Ranskassa kalliimpaa kuin esimerkiksi lohi.
Vanha haukisääntö sanoo:
- pienet hauet paistetaan
- vähän isommat keitetään
- vähän isommat keitetään ja jauhetaan murekkeksi
- vähän isommat täytetään ja laitetaan uuniin
- vähän vielä isommat täytetään ja laitetaan seinälle
Kalevalassa Väinämöinen teki kanteleen hauen leukaluusta.