Kalastusinfo

« Takaisin listaukseen

Kuha

Kuhan ulkoista, pitkulaista muotoa kuvaa hyvin sen latinankielinen lajinimike lucioperca eli haukiahven. Selästään rusehtavan vihreä hopeisine kylkineen ja valkoisine vatsoineen kuha viihtyy sameissa ja ravintorikkaissa vesissä. Se on yksinäinen petokala, jota hyvin kehittynyt näköaisti auttaa saalistusretkillään hämärissä olosuhteissa.

Maksimissaan 15 kg ja 130 cm, mutta vesistöissämme n. 0,7 – 3 kg. Suurimmat kuhat löytyvät Vänern, Mälaren ja Hjälmaren –nimisistä järvistä. Se uiskentelee myöskin Itämeren rannikoilla. Kuha ei ole päässyt levittäytymään luontaisesti maamme kaikkiin järviin, joten sitä onkin istutettu runsaasti kuhattomiin pikkujärviin. Kutu tapahtuu huhti-kesäkuun aikana ja mieluiten matalaan n. 1-3 metrin syvyiseen veteen, joka on hiekka-, sora- tai mutapohjainen.

Kuha on yksi maukkaimmista makean veden kaloista, jolla on valkoinen, vähäruotoinen, kiinteä ja vähärasvainen liha. Viime aikoina kuha on taas löytänyt tiensä yhä useammin herkkusuiden pöytiin, voitaisiin jopa puhua uudesta renesanssista. Monen mielestä kuha maistuu parhaimmillaan n. runsaan kilon painoisena, kun se on pyydetty syksyisen ja talvisen hyisistä ja syvistä vesistä. Rysät, merrat, verkot ja pitkäsiima normaalisti pyyntiväline