Kalastusinfo

« Takaisin listaukseen

Made

Made on väritykseltään keltaruskea ja kalan kyljissä on epämääräisiä kuvioita. Mateen pää on litteä ja siinä on turskakaloille tyypillinen viiksisäie. Silmät ovat melko suuret. Suurin Suomessa saatu made on painanut 15,5 kilogrammaa ja se oli naaras. Koiraitten paino on yleensä paljon pienempi, maksimissaan 5 kilogrammaa. Pituudeltaan made on tavallisesti 35-70 cm. Made on helposti tunnistettava kala omalaatuisen ulkonäkönsä takia.

Madetta tavataan koko Suomessa järvissä ja sitä tavataan myös merialueilla. Maailmanlaajuisesti made on levinneimpiä pohjoisen pallon puoliskon kaloista. Sitä tavataan Keski- ja Pohjois-Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasian pohjoisosissa.

Made viihtyy parhaiten syvissä, viileissä ja runsashappisissa vesistöissä. Talvella made saattaa jään alla liikkua päivälläkin, mutta yleensä mateet välttävät pintavesien valoisuutta.

Mateen kutu ajoittuu tammi-maaliskuulle. Kutu tapahtuu sora- tai hiekkapohjalle ja turskakalojen tapaan mateen mätimäärä on suuri, jopa miljoona mätimunaa. Mäti lasketaan pohjalle ja se ajelehtii vapaasti. Poikasten kuoriutuminen tapahtuu noin kuukaudessa ja poikaset uivat vapaasti kuoritumisen jälkeen.

Madetta pyydetään verkoilla, katiskoilla, pitkällä siimalla ja muilla passivisilla pyyntivälineillä. Talvisin suosittua on mateen pilkkiminen ja erityisesti naaraita arvostetaan niiden mädin takia. Mätiä pidetään suurena herkkuna. Ruokakalana made on erinomainen ja sitä uskalletaan nykyään syödä ympäri vuoden. Aikaisempi uskomus vain kutuaikaan pyydettyjen mateiden käyttökelpoisuudesta on kumottu, mutta made vaatii hyvänä pysyäkseen pyynnin jälkeen välittömästi tapahtuvan veren laskun, jotta lihan laatu ei kärsi. Mateen maksa on hyvä A-vitamiinin lähde.