Kalastusinfo

« Takaisin listaukseen

Turska

Turska ( Gadus morhua ) on Pohjois-Atlantin kala. Se elää myös Itämeren suolaisissa syvänteissä. Se voi elää 25 vuotta vanhaksi ja tulla lähes kaksi metriä pitkäksi. Tavallisesti pituus on kuitenkin 45-75 cm ja paino 1-5 kg. Turska on väriltään vihertävän harmaa ja siinä on tummia pilkkuja. Turskan vatsa on valkoinen. Turskalla on kolme selkäevää. Turska on kaikkiruokainen. Enimmäkseen se syö suurehkoja äyriäisiä ja kaloja. Turska kutee Itämeressä huhtikuusta heinäkuuhun. Kutuaikana turskat liikkuvat suurissa parvissa. Sen mätimunat ovat pieniä ja kelluvia. Kelluminen ja siis myös kudun onnistuminen vaativat vähintään yhden prosentin suolapitoisuuden vedessä.

Suurin Suomessa (1974) saatu turska on ollut 25 kg painoinen, mutta Norjan vesiltä on saatu yli 40 kiloisiakin. Pohjois-Amerikan rannikolta kerrotaan saadun jopa 95 kg painoinen ja kaksi metriä pitkä turska.

Turska on yksi tärkeimpiä kauppa- ja saaliskaloja maailmassa. Sitä pyydetään troolilla, mutta myös pilkkimällä. Syvissä vesissä asustavan turskan pilkki (juksa) on järeä, puolen kilon painoinen. Myös siiman tulee olla vastaavaa järeyttä, ainakin millimetrin vahvaa tai enemmän.