Kalastusinfo
« Takaisin listaukseenPilkkiminen
Pilkkimiseen eli talvella onkimiseen tarvitset pilkkivavan ja pilkin, jääkairan avannon tekemiseen sekä sohjokauhan avannon puhdistamiseen. Syötiksi käy kastemadot, kärpäsen toukat tai keinotekoiset madot ja toukat joita saa melkein jokaisesta kalastusliikkeestä.
Saaliit
Onkimalla voit saada ahvenen lisäksi myös särkiä ja lahnoja. Myös hauki, kuha, siika tai made voi tarttua koukkuun talvella.
Pilkkijän varusteet
Tapsipilkki on sellainen yleispilkki, että sillä pärjää melkein missä vain. Kun syönti on todella hyvä, häviää tapsipilkki nopeudessa värikoukuille, mutta huonommalla syönnillä se taas on elementissään. Värikoukku on vahvimmillaan huippusyönnillä, koska siinä ei tarvitse käyttää syöttejä. Alapuolella vinkkejä välineitten valintaan.
Pilkit
Pilkin valinnassa tulee ottaa huomioon monta seikkaa: Ensinnäkin kuinka syvällä pilkitään?
Jos pilkitään matalassa vedessä (0-5m), pilkin ei tarvitse olla pitkä eikä painava. Syvässä vedessä (5->m) pilkin täytyy olla painava, jotta se menisi nopeammin pohjaan.
Pituuttakin pilkillä saa olla, jotta se näkyisi paremmin ja houkuttelisi kaloja paremmin. Toisekseen pitää ottaa huomioon, millaisessa vesistössä pilkitään?
Tämä vaikuttaa pilkin värin valintaan. Myös sää vaikuttaa väriin. Pimeällä ja huonossa valaistuksessa, kuten alku- ja keskitalvella, pilkitään kirkkailla pilkeillä, kun taas hyvin valaistulla kelillä, kuten keväällä pilkitään tummilla pilkeillä.
On todettu että todennut kirkas-kupari yhdistelmän hyväksi yleisväriksi kaikissa vesistöissä. Myös kirkas-tompakki ja kirkas-messinki ovat hyviä pilkin värejä. Kyllä kaiken värisille pilkeillä kalaa saa, mutta jollain värillä antaa joskus muita paremmin.
Myös morrin valinta on pilkittäessä tärkeää. Morrin pitää olla terävä ja siinä tulee olla ärsytysvärejä, jotka saavat kalan iskemään siihen. Koukun koon tulee olla valittu pilkittävän kalan koon mukaan. Pienille kaloille pieni ja isoille isompi, mutta ei kuitenkaan hurjan paljon pienille kaloille tarkoitettuja morreja isompi. Kaikille kaloille (ahven, särki) käytetään pientä morria. Hyviä värejä morreissa on punainen, oranssi, vihreä, sininen, keltainen. Lähes kaikki värit käyvät, mutta todettua on että ylivoimaisimmaksi väriksi oranssin ja punaisen.
Reppu
Myös repun valintaan kannattaa panostaa. Ainakin jos aiot saada isoja saaliita ja kantaa ne vielä poiskin pilkkipaikalta repulla.
Repussa siis pitää olla hyvät kantohihnat ja sinne täytyy mahtua paljon kalaa Jos reppuun mahtuu 10-litran pöntön lisäksi 5 litran pönttö, on se jo melkeinpä tarpeeksi tilava. Paitsi jos kalaa tulee päälle 12 kiloa. Silloin täytyy ottaa jo muovipussitkin avuksi.
Yhteen 10 litran pönttöön mahtuu noin 8 kiloa ahventa. 5-litran pönttöön sijoitetaan onget, jos niille ei ole varattu omaa säilytystilaa. Jos kalaa tulee runsaasti, otetaan 5-pönttökin kalojen käyttöön.
Omaan reppuun siis mahtuisi kalaa n. 16 kiloa + muovipussit. Kuusamon reppu imee kalaa varmaan 20-25 kiloa. Repun valinnassa tulee ottaa myös huomioon tarvikkeiden sijoittamismahdollisuudet. Kuusamon repussa onget sijoitetaan edessä olevaan isoon ongille varattuun vetoketjulliseen taskuun.
Ainoa huono puoli taskussa on, että siellä sijaitseviin taskuihin ei mahdu muut kuin Kuusamon kehionget. Sivutaskuihin mahtuu eväät + muut tarvikkeet. Lisäksi repun sisään mahtuu paljon tavaraa, vaikka siellä olisikin jo kaksi pönttöä.
Vavat
On olemassa normaaleja pilkkivapoja, kehionkija, rumpuvapoja, mormuskavapoja yms. Kuuluisimpia vavan valmistajia on Kuusamo, Bluefox ja Delphin.
Siima
Pääsiimana voi käyttää 0,18 mm siimaa. Hyvä pääsiman paksuus on 0,16-0,20 mm. Tapsisiimana käytetään yleisesti 0,10-0,16 mm siimoja. On käytetty 0,14 mm siimaa tapsisiimana. Siimat voivat olla joko monikuitua tai monofiilia.
Tapsisiiman pituus valitaan syönnin mukaan. Huonolla syönnillä pitkä tapsi, hyvällä lyhyt. Hyvä yleistapsin pituus on siinä 10 cm luokkaa. Lyhimmillään tapsi voi olla vain parin sentin mittainen ja pisimmillään jopa 40 cm.
Poikkeus sääntöön on pimeä aika eli alku- ja keskitalvi, jolloin moni pidentäisi tapsia huonolla syönnillä. Tapsia tulisi lyhentää. Kalat eivät pimeyden vuoksi löydä morria, joten tapsisiiman tulee olla lyhyempi syönnin parantamiseksi. Pilkille lähtiessä kannattaa varata valmiiksi eripituisia tapsisiimoja, jotta jäällä ei tarvitse käydä uutta tapsisiimaa rakentelemaan. Se voi olla aika tuskaista hommaa kädet kohmeessa.
Muuta välineistä
Muista välineistä mainittakoon, että kairan tulee olla terävä ja pureva. Muutoin saattaa olla, että pilkkimisestä ei tahdo tulla mitään, kun ei saa avantoja tehdyksi.
Pilkkipuku olisi hyvä olla tuulen ja vedenkin kestävä. Haalari käy hyvin, mutta jos kisoissa on tarkoituksena lähteä pilkkimään pitkälle, ei haalari olekaan paras vaihtoehto.
Tulee kuuma ja sitten kun käy istumaan kylmään säähän hikisenä tulee kylmä.
Syötit
Syötteinä käytetään kärpäsen tai surviaisentoukkia, mutta myös perinteisiä kastematoja sekä kalan silmiä voidaan pilkkimisessä käyttää.