Kalastusinfo
« Takaisin listaukseenPitkäsiimakalastus
Pitkän siiman eli velan kantaisä on epäilemättä mato-onki. Pitkäsiimalla kalastavat niin kotitarve- kuin ammattikalastajat. Kotitarvekalastajille se tarjoaa mukavaa puuhastelua, sen syöttämien ja laskeminen on hauskaa puuhaa ja kokemaan lähdön odottaminen ja itse kokeminen on jännittävää.
Saalis usein palkitsee vaivan. Monet meistä muistavat lapsuudestaan pitkäsiimakalastuksen isän tai ukin kanssa. Sen jännityksen ja ne puheenvuorot.
Suurilla selkävesillämme ovat monet ammattikalastajatkin todenneet pitkäsiimapyynnin tehon.
Tuhansia koukkuja käsittäviä ja kilometrejä pitkiä siimoja laskettiin takavuosina vesiimme pyytämään haukea ja kuhaa. Myös merialueella käyttävät ammattikalastajat pitkääsiimaa lähinnä lohen pyyntiin.
Alan liikkeistä on saatavana 25 koukun käteviä omatarvekalastajan siimoja, mutta usean innokkaat kalamiehet rakentavat pitkäsiimansa itse. Se valmistetaan useimmiten kiintoperukkeilla. Laakeaan katiskaverkkopohjaiseen, lautareunaiseen laatikkoon lapetaan selkäsiima, johon on 3 - 8 metrin välein solmitaan lankaperukkeisia koukkuja.
Laatikon reunaan sahataan lovet koukkuja varten. Ne kiinnitetään loviin perukkeistaan niin, että ne riippuvat hiukan reunan ulkopuolella. Tällainen kiintoperukesiima säännöllisin välein on kätevä kotitarvekalastalle. Monet jo siimakalastukseen perehtyneet sitovat perukkeet siimaa laskettaessa, jolloin perukkeiden paikkaa ja määrää voi säädellä pyyntipaikan mukaan.
Syötiksi voidaan käyttää matoja, pieniä täkykaloja tai esim. silakan pyrstöpuolikkaita. Mato on hyvä syötti ahvenelle ja lahnalle. Kalasyötillä saadaan myös petokaloja, kuten haukea, kuhaa ja taimenta. Käyttämällä vuoronperään molempia syöttejä, saadaan selville niiden paremmuus kyseisessä paikassa.Pitkäsiimaa ei ole pakko laskea veteen kokonaan, sillä selkäsiiman voi katkaista ja nostovaiheessa jälleen solmia kiinni katkaisukohtaan. Syötit, ainakin madot kannattaa laittaa koukkuihin jo rannassa. Siiman päähään kiinnitetään painokivi ja merkkipoiju. Laskun edetessä selkäsiimaan voidaan kiinnittää kohoja, jos ei haluta siiman painuvan pohjaan.
Jos siima menee vesillä pahasti sekaisin, katkaistaan siima ja jatketaan selvästä kohdasta. Sekaantunut osa selvitetään vasta rannassa ja liitetään siiman päähän.
Pitkäsiiman kokeminen tarjoaa jännitystä kaikille veneessä oleville, kun kalan potkut tuntee ja näkee jo kaukaa. Ison kalan hallinta vaatii taitoa, kun sen ryntäilyä pitää myötäillä käden kautta kulkevalla selkäsiimalla.
Ison kalan hallinta vaatii taitoa, kun sen ryntäilyä pitää myötäillä käden kautta kulkevalla selkäsiimalla. Pitkäsiima voidaan virittää pintaan, väliveteen, pohjaan tai kulkemaan vuoroin pohjassa ja pinnassa.