Kalastusinfo
« Takaisin listaukseenTuulastus
Tuulastus on kalastuslaji, jota harrastetaan pimeinä syysöinä yleensä syys-marraskuussa.
Tuulastaminen tapahtuu soutuveneellä, jossa tuulastaja seisoo tai on polvillaan veneen kokassa ja koettaa iskeä kaloja pitkävartisella atraimella. Matalarantainen kirkasvetinen järvi sopii tarkoitukseen mainosti. Tuulastussyvyys riippuu veden kirkkaudesta. Kirkkaassa vedessä syvyys voi vaihdella puolestametristä vähän yli metriin.
Kalat havaitaan kirkkaan tuulastusvalon avulla, joka on kiinnitetty veneen kokkaan tai vaihtoehtoisesti avustaja pitää pitkän varren päässä olevaa tuulastusvaloa. Lisäksi varusteina kannattaa olla lämmin vaatetus ja PAKOLLISENA jokin pelastuspukine, kuten liivit tai kelluntahaalari.
Tuulastuksessa tuulastaja sauvoo venettä atraimen varren avulla matalassa rantavedessä ja koettaa löytää näkökenttään iskettäviä kaloja. Veneen perässä olevasta melojasta on myös suuri apu.
Tyypillisimpiä tuulastuksen saaliskaloja ovat hauki, lahna, särkikalat ja ahven. Paras tuulastuskeli on tyyni pimeä syysilta syys-marraskuussa.
Tuulastustekniikkaa:
Kun saalis sattuu kohdalle, työnnetään atrain vedenpinnan alapuolelle ennen lyömistä jottei veden molskahdus karkuuttaisi kalaa. Alustana saisi olla mieluummin hiekka- tai savipohja kuin kallio, johon lyödessäsi atraimen varsi voi katketa ja piikit vääntyä.
Jos saaliiksi halutaan hauki tai ahven, kannattaa piikit asettaa kalan suuntaisesti ja lyödä, sillä ahven lähtiessään vikkelänä poikana kääntyy poikittain piikkeihin nähden ja näin sen saa varmemmin satimeen.
Pienten kalojen kanssa ei tarvitse olla niin tarkka mihin kohtaan kalaa piikkinsä lyö, mutta suuren hauen tai muun ison kalan tapauksessa on varminta lyödä heti pään taakse niskaan.
Tähän kala yleensä kuolee nopeimmin ja kala ei kidu ja yritä rimpuilla vastaan vaurioittaen itseään ja hankaloittamalla kalan perkuuta. Kalan nostoon ei tarvita haavia tai nostokoukkua, koska atraimessa piikkien päissä on väkäset, jotka pitävät kalan aloillaan noston aikana.
Tuulastusta voi harrastaa myös maista jolloin kannattaa olla kahluusaappaat tai housut, jotta pääsisi käsiksi kaloihin. Tällöin tulee noudattaa erityistä varovaisuutta äänen suhteen, sillä liikkuvista jaloista rantapusikossa lähtee enemmän ääntä kuin lipuvasta veneestä.
Tuulastamalla voi saada isoja kaloja, yleisesti yli kolmekiloisia haukia tai lahnoja.