Kalastusinfo

« Takaisin listaukseen

Ankerias

Ankerias (Anguilla anguilla)

on käärmemäinen kala, joka voi kasvaa 60-90 cm pituiseksi ja 1,5-2,5 kg painoiseksi. Se muuttaa muotoaan elämänsä aikana: nuoria ankeriaita sanotaan toukiksi tai lasiankeriaiksi. Näitä viiden sentin pituisia, läpikuultavia otuksia luultiin ensin eri lajiksi, jolloin ankeriaiden luultiin syntyvän aikuisina, ja mitä kummallisimpia tarinoita kerrottiin niiden lisääntymisestä.

Ankeriaan toukat kasvavat Sargassomerellä ja matkustavat varttuessaan Pohjois-Eurooppaan Golf-virtaa pitkin. Suomen rannikolle saapuessaan ne ovat jo noin 4-vuotiaita ja 20 cm pituisia. Atlantilla elää toinenkin ankeriaslaji, amerikanankerias Anguilla rostrata . Näitä pidettiin ennen saman lajin eri populaatioina, mutta nyttemmin ne on erotettu eri lajeiksi.

Ankeriasta syödään paljon Saksassa , Englannissa ja Virossa .


Ravinto

Pian kuoriutumisensa jälkeen leptocephalus-toukka nauttii ensiateriansa ruskuaispussistaan. Sitten se siirtyy syömään mikroskooppisen pientä planktonia . Toden teolla ankerias alkaa kuitenkin syödä ja kasvaa vasta Euroopan makeissa vesissä. Petoja välttääkseen se aterioi yöllä. Suurehkot ankeriaat saalistavat äyriäisiä , hyönteisiä ja jopa toisia kaloja , sekä pieniä vesilintuja . Erityisesti ne pitävät kuolleista tai kuolevista eläimistä.